Ny utbildning för vindkraftstekniker

Publicerat 17 januari, 2024

Nu är det klart att Vilhelmina Lärcentrum startar YH-utbildning för vindkraftstekniker; en utbildning där 14 vindkraftsföretag engagerar sig från planering, deltagande, praktikplatser och möjlighet till provanställning efter utbildningen. 

Vindkraften är en viktig del i det ökade behovet av energi. I Västerbottens inland kommer det inom några år troligen att byggas stora vindkraftsparker. Eftersom branschen expanderar, finns det en stor efterfrågan på vindkraftstekniker som har kompetens att sköta drift-, service- och underhållsarbete av vindkraftsanläggningar. 

– Vi har tagit fram utbildningen tillsammans med vindkraftsföretagen, för att utbildningen ska innehålla de kompetenser som branschen efterfrågar. Vårt samarbete visar att företagen har ett stort intresse av att få kvalificerad personal till sina anläggningar, säger Lars Gavelin, arbetsmarknads- och vuxenutbildningschef i Vilhelmina kommun. 

14 vindkraftsföretag engagerar sig i utbildningen

Den nya yrkeshögskoleutbildningen har haft vindkraftsföretag med sig redan från planeringsstadiet. 

Utbildningen startar hösten 2024 och har plats för 35 studerande. Flera teoretiska moment är på distans, men för laborationer och praktiska inslag krävs att de studerande är på plats.

  • Det är glädjande nyheter för utbildningar är vägen framåt för att klara det stora behov vi har av arbetskraft inom branschen. Yrket kräver utbildning och nu hoppas vi att det finns många som är intresserade och vill gå utbildningen för att sen ta arbete i vår bransch, säger Lars Jakobsson som driver utbildningsfrågor i styrelsen för Svensk vindkraft. 

Medverkande företag: 

Enercon

Energiservice 

Fred Olsen Renewables AB

Jämtkraft AB

Nordex SE

OX2

Ramboll 

RWE Renewables Sverige AB

Siemens Gamesa

Statkraft

Vasavind

Vattenfall AB

Vestas Wind Systems A/S

WPS Sweden

Fler nyheter som kanske intresserar dig

Inbjudan till konferens

Inbjudan till konferens

SVENSK VINDKRAFT OCH SKF BJUDER IN TILL NÄTVERKSTRÄFF HOS SKF I GÖTEBORG!TEMA OCH MÅLGRUPPSyftet är att bjuda in till en nätverksträff med intressanta talare från både SKF och vindkrafts-ägare och därmed bidra till kunskapsutbyte inom drift & underhåll med fokus...

läs mer
Lokala vindelproducenter anmäler GEAB

Lokala vindelproducenter anmäler GEAB

Gotland har sedan länge bland de högsta nätavgifterna i Sverige och förändringen av vilka som debiteras denna höga avgift har lett till att Gotlands vindelproducenter nu anmält GEAB, Gotlands Elnät Aktiebolag, till Elmarknadsinspektionen. Föreningen anser att avgiften...

läs mer