Ny utbildning för vindkraftstekniker

Publicerat 17 januari, 2024

Nu är det klart att Vilhelmina Lärcentrum startar YH-utbildning för vindkraftstekniker; en utbildning där 14 vindkraftsföretag engagerar sig från planering, deltagande, praktikplatser och möjlighet till provanställning efter utbildningen. 

Vindkraften är en viktig del i det ökade behovet av energi. I Västerbottens inland kommer det inom några år troligen att byggas stora vindkraftsparker. Eftersom branschen expanderar, finns det en stor efterfrågan på vindkraftstekniker som har kompetens att sköta drift-, service- och underhållsarbete av vindkraftsanläggningar. 

– Vi har tagit fram utbildningen tillsammans med vindkraftsföretagen, för att utbildningen ska innehålla de kompetenser som branschen efterfrågar. Vårt samarbete visar att företagen har ett stort intresse av att få kvalificerad personal till sina anläggningar, säger Lars Gavelin, arbetsmarknads- och vuxenutbildningschef i Vilhelmina kommun. 

14 vindkraftsföretag engagerar sig i utbildningen

Den nya yrkeshögskoleutbildningen har haft vindkraftsföretag med sig redan från planeringsstadiet. 

Utbildningen startar hösten 2024 och har plats för 35 studerande. Flera teoretiska moment är på distans, men för laborationer och praktiska inslag krävs att de studerande är på plats.

  • Det är glädjande nyheter för utbildningar är vägen framåt för att klara det stora behov vi har av arbetskraft inom branschen. Yrket kräver utbildning och nu hoppas vi att det finns många som är intresserade och vill gå utbildningen för att sen ta arbete i vår bransch, säger Lars Jakobsson som driver utbildningsfrågor i styrelsen för Svensk vindkraft. 

Medverkande företag: 

Enercon

Energiservice 

Fred Olsen Renewables AB

Jämtkraft AB

Nordex SE

OX2

Ramboll 

RWE Renewables Sverige AB

Siemens Gamesa

Statkraft

Vasavind

Vattenfall AB

Vestas Wind Systems A/S

WPS Sweden

Fler nyheter som kanske intresserar dig

Anmälan öppen till Drift & Underhållsdagarna

Anmälan öppen till Drift & Underhållsdagarna

Nu har vi öppnat upp anmälningarna till årets Drift & Underhållsdagar. Detta år träffas vi på Marsstrand Havshotell den 6-7 maj.Vi har early bird priser fram till 1 mars.Läs mer om konferensen och anmälan här

läs mer
Debattartikel

Debattartikel

Vid Moderaternas partistämma i september kom det glädjande beskedet att partiet nu accepterar att den statliga fastighetsskatten för vindkraft överförs till kommunerna. Det var den lösning som den statliga Incitamentsutredningen (SOU 2023:18) hade velat lämna men inte...

läs mer
Anmälan till Winterwind är öppen

Anmälan till Winterwind är öppen

Nu är det dags att anmäla sig till Winterwind som äger rum i Åre 18-20 mars 2024. Just nu har kan du anmäla dig till "early bird"-pris. Erbjudandet gäller fram till 15 januari och därefter höjs priserna - passa på redan nu! www.winterwind.se

läs mer