Varför tar Sverige inte tillvara på vinden? 

Publicerat 9 juni, 2025

I dag står alla elproducenter inför en utmanande framtid. Låt mig bara nämna två exempel:

1. Höga nätavgifter och nya beräkningsmodeller för balanskostnader skapar stora ökade kostnader. 

2. Elprisets utveckling. Vi ser numera fler timmar med minuspriser, lägre månadsmedelpriser och inte minst ännu lägre capture rates för vind. 

Detta innebär stora utmaningar för den som är verksam på den svenska marknaden. 

Vilka slutsatser kan vi dra kring detta?

Den nya verkligheten kräver att varje producent kan styra sin produktion med precision och snabbhet. Styrningen av uttag och inmatning av effekt har därmed blivit en avgörande faktor för att skydda sig mot stora förluster. 

Vind är dock inte ensamt om detta, utan svårigheten att prognostisera och hantera balanskostnader finns hos alla som producerar. Vinden kommer och går, men nu måste vi på millimeternivå styra hur vi belastar nätet. Samma gäller för sol, vatten och all annan produktion. 

Tittar vi vidare på området höga nätavgifter, kommer vi in på elnätsbolagens ansvar för kvalitet och stabilitet. Men för vem ska elnätet vara stabilt? Svaret är: Framför allt för konsumenterna, annars hotas nätbolagen betala stora avbrottsersättningar. 

Men vem är det som ser till att elnätet faktiskt innehåller något av värde? Svaret är: Producenterna, som matar in på de villkor som ställs upp av nätbolagen, där ingen eller liten hänsyn tas till vilket värde det faktiskt har att finns produktion på rätt plats och i rätt omfattning. 

Utifrån branschens perspektiv ställer vi oss frågan om det är rimligt att producentledet tvingas ta risken och kostnaden för elnätet. Tittar vi på andra länder i Europa ser det helt annorlunda ut. Sverige sticker ut med sin modell att debitera nätavgifter.

Att det tillförs förnybar elproduktion bör ses som något positivt och det bör finnas incitament för nätbolag att skyndsamt utreda och tillstyrka möjligheter för elanslutning. Likaså bör det finnas en kalkyl som gynnar tillkommande elproduktion och tar vara på möjligheterna hellre än att maximera monopolets intäktsram. Som det ser ut idag tar producentled all risk och står för precis alla kostnader som går att härleda till den specifika anläggningen. 

Detta är avgörande för branschens framtid och Svensk Vindkraft anordnar därför ett seminarium på Almedalen 2025 just på temat elnätstariffer, läs mer på sidan 45.

Väl mött där – och trevlig sommar!

Fler nyheter som kanske intresserar dig

Möt oss i Almedalen

Möt oss i Almedalen

"Är de nya reglerna för nättariffer EU-kompatibla - och kommer elnätet utnyttjas effektivare?"Onsdag den 25 juni kl. 16.00 – 16.45 på Teaterbåten, Visby hamn.Svenskt elnätmonopol är dyrt för producenter. EU-jämförelsen visar på ineffektivitet. Det kräver förändring...

läs mer
Tre sätt att påverka ekonomin

Tre sätt att påverka ekonomin

När elpriserna är låga och intäkterna tryter finns det fortfarande flera sätt för vindparksägare att påverka lönsamheten. PPA-avtal, batterilösningar och vätgas kan alla ge välbehövliga tillskott till ekonomin för vindkraftsentreprenörer. Men under vilka...

läs mer
Så påverkas attityder till vind

Så påverkas attityder till vind

Pengar är viktigt, men inte allt i livet. Värderingar och att bli sedd spelar också en viktig roll för inställningen till vindkraftsprojekt, understryker tre experter på energi och attityder. Det har länge varit en självklarhet att det skulle vara lättare att bygga...

läs mer