Försvaret och Sverige behöver mer vindkraft – inte tvärtom!

Publicerat 6 november, 2024

Regeringen slog med ett kraftslag ner den havsbaserade vindkraften i Östersjön. Därmed stoppades 30 gigawatt (GW) installerad effekt, eller ca 140 terawattimmar (TWh) årlig elproduktion, som i stor utsträckning skulle kunna komma elsystemet till del inom 10–15 år. Ett stort bakslag för den gröna omställningen som är av stor vikt för jobben, ekonomin och klimatet, säger Per Olofsson ordförande för Svensk Vindkraft. 

Det är djupt olyckligt att regeringen stoppar viktiga vindanläggningar som kan ge oss tryggad energiproduktion på rätt plats i landet inom en förhållandevis kort närtid. Det här skickar dåliga signaler till företagen som ställer om och behöver stora mängder fossilfri el framåt år 2030.

Regeringen anför försvarsförmågan som skäl för att stoppa vindparkerna när hotet från Ryssland ökar. Det är klart att försvarsförmågan är viktig men samtidigt bygger Natolandet Polen havsparker precis som andra Natoländer. Företagen som projekterat parkerna har under tiden fört dialoger kring försvarsfrågan för att kunna samverka, vilket är möjligt alla andra länder.

 -Låt oss ta frågan i ett bredare perspektiv för både energin och försvaret. Sverige behöver fortsatt en stark konkurrenskraft och ett elpris som matchar industrins förväntan. Likaså kommer försvaret inte undan klimatfrågan och även de ställer krav på en trygg och säker energiförsörjning. Därför är vindkraften viktig för Sverige, både till havs och på land. säger Per Olofsson.

För ytterligare kommentarer kontakta ordförande Per Olofsson, 070-510 72 82 eller verksamhetsledare Mari-Louise Wernersson, 070-666 11 05. 

Fler nyheter som kanske intresserar dig

Branschforum – NIS – Energimyndigheten

Branschforum – NIS – Energimyndigheten

Energimyndigheten bjuder in till branschforum om NIS Intresset är stort och vi är glada att kunna bjuda in till branschforum. Syftet med mötet är att ge vägledning i det systematiska och riskbaserade arbetet med informationssäkerhet avseende nätverk och...

läs mer
Nominera till årets vindkraftspris

Nominera till årets vindkraftspris

Varje år delar vi ut Årets Vindkraftspris till en person eller organisation som har gjort betydande insatser för utvecklingen av vindkraft i Sverige. Priset kommer att delas ut under Drift- och Underhållsdagarna den 5–6 maj.Nu är det dags att skicka in din nominering!...

läs mer
WindEurope – konferens i Köpenhamn

WindEurope – konferens i Köpenhamn

Den 8–10 april anordnar WindEurope en konferens i Köpenhamn, där studenter får möjlighet att delta både i huvudkonferensen och en särskild, kostnadsfri konferens skräddarsydd för studenter.Läs mer om studentkonferensen här

läs mer