Långa och flexibla serviceavtal

Publicerat 12 februari, 2021

Utvecklingen har de senaste åren gått mot långa fullserviceavtal, där allt ingår. Numera tecknar kunderna avtal på 20-25 år, istället för som tidigare två, fem eller max 15 år. – Våra två senaste upphandlingar av service har resulterat i relativt långa avtal där vi har möjlighet att avsluta avtalen i förtid. De nya avtalen skapar förutsättningar för långsiktiga lösningar med garanterad tillgänglighet, säger Melcher Falkenberg, servicechef på Jämtkraft. Den här trenden är i dag tydlig bland de flesta ägare, enligt Ulrik Rydström, servicechef på Siemens Gamesa. Renewable Energy AB (SGRE). Det gäller särskilt institutionella investerare, som söker långsiktiga investeringar till låg risk. – De vill ha långa avtal, anpassade för deras verksamhet, med en stor, pålitlig leverantör, till ett bra pris, säger Ulrik Rydström.

För några år sedan gick utvecklingen på servicemarknaden mot ett stort antal olika leverantörer med olika utbud. Triventus var ett exempel på en tongivande fristående aktör, vid sidan av tillverkarna och energibolagen, som har service i egen regi. Utvecklingen drevs av att ägarna ville öka konkurrensen inom service, öka graden av kundanpassning och pressa priserna, drivna av erfarenheter från andra branscher inom industrin. När energipriserna sjönk i mitten av decenniet samtidigt som konkurrensen på servicemarknaden ökade blev prispressen kraftig på bara något år. De mindre serviceleverantörerna med kortare och enklare avtal slogs delvis ut och utvecklingen gick mot större leverantörer, mer omfattande och längre avtal. – Vid den här tidpunkten hade vi tre standardavtal med olika servicenivåer och det var inte ovanligt med löptider på runt fem år, säger Ulrik Rydström. I dag har de ingen nyförsäljning med tillhörande serviceavtal som omfattar mindre än 20 år, berättar han. Undantaget är ”self performers”, som i princip består av de stora energibolagen. – Vid förlängning av serviceavtal råder i princip samma trend, med förlängning upp till minst år 20.

Att det blev just turbintillverkarna som kom att dominera marknaden är inte så konstigt. Om du tillverkar turbinen bär du med dig kompetens, resurser, långsiktighet, en kundkrets, en geografisk marknad och en volym som gör att du blir attraktiv som serviceleverantör. Numera konkurrerar tillverkarna även om serviceavtal på konkurrenternas turbiner. Vestas var först ut i Sverige. – Startskottet var både en ökad konkurrens, som gjorde att Vestas sökte sig nya marknader, men också kundernas önskemål att ha en serviceleverantör till hela sin flotta av turbiner, säger Ulrik Rydström. För Siemens Gamesa var det inte självklart att slå in på det här spåret. – Den som designar och tillverkar en turbin äger en hel del rättigheter i konstruktionen. Om du till exempel ska gå in och uppdatera mjukvara är du i princip lika beroende av den ursprungliga tillverkaren som om du ska uppdatera Microsoft Windows i persondatorn, säger Ulrik Rydström. I dag erbjuder Vestas service till ett antal olika turbintillverkare. Siemens Gamesa har på den svenska marknaden hittills koncentrerat sig på att erbjuda service till de plattformar som bolaget äger rättigheterna till: Siemens, Gamesa (numera gemensamt kallat SG) och Senvion.

TEXT: Johan Hållén

Fler nyheter som kanske intresserar dig

Producentträffar tillsammans med Bixia

Producentträffar tillsammans med Bixia

Välkommen på Bixias producentträff! Bixia bjuder in er, vindkraftsproducenter, för att delge de senaste uppdateringarna på energimarknaden. Under höstens träffar läggs särskilt fokus på det aktuella marknadsläget, effektavgifter och negativa priser – vad som sker och...

läs mer