Lokal vindkraft försörjer hela butiken med el

Publicerat 18 september, 2020

[artikel ur Svensk Vindkraft 1/20]

På Ica Kvantum i Höganäs har de höga hållbarhetsambitioner. Nu har de valt att täcka hela sitt elbehov med ursprungsmärkt el från ett lokalt vindkraftverk.

När Ica-handlaren Erik Ahlskog i Höganäs blev kontaktad av elbolaget Bixia i höstas, lyssnade han intresserat på hur bolagets befintliga företagskunder har börjat köpa ursprungsmärkt el.

– När det dessutom visade finnas möjlighet att köpa el från ett vindkraftverk som ligger bara någon mil bort, då blev det genast väldigt lockande, berättar han.

I hans Ica Kvantum-butik har de ett ambitiöst hållbarhetsarbete på olika plan, samtidigt som de är måna om att hitta lokala leverantörer för såväl varor som tjänster.

– Därmed kunde vi ”bocka av” båda dessa strategier genom den nya lösningen. Sedan tycker vi också att det är lite spännande att försöka ligga i framkant när det gäller hållbarhetsarbetet.

Ursprunget till elen är nu därmed vindkraftverket i Glimminge nordvästra Skåne, på tio minuters avstånd från butiken. Det täcker hela deras behov som ligger på omkring 1,5 TWh per år.

– Kylanläggningen är en av de delar som kräver mest energi i butiken. Sedan använder vi mycket energi i tillagning; vi både grillar och bakar på plats. Däremot är inte uppvärmningen någon tung post när det gäller energi, för där ser vi till att dra nytta av värmeåtervinning, säger Erik Ahlskog.

De ser hela tiden till att trimma energianvändningen, samtidigt som de gör en hel del andra satsningar för ökad hållbarhet.

– Matsvinn är något som är viktigt att arbeta med. Vi jobbar mycket med utförsäljning av varor som närmar sig sista förbrukningsdag och samarbetar även med en lokal välgörenhetsorganisation. Vi ser också till att kontinuerligt anpassa sortimentet för att på det sättet minska svinnet.

De livsmedel som inte går att ta hand om blir biomassa, som sedan används för jordförbättring och biogas.

– Dessutom samarbetar vi med den lokala Naturskyddsföreningen, och 40-50 av våra medarbetare ska gå en utbildning i deras regi under 2020.

Erik Ahlskog berättar att de även gör en satsning på att sätta solceller på taket, och lyfter fram att det – precis som vindkraftsvalet – är några delar som ingår i deras övergripande hållbarhetsstrategi.

– I företaget söker vi oss hela tiden fram för att förändra hela verksamheten, och även produkternas värdekedja, i riktning mot en hållbar utveckling. Svinnet är ett annat exempel på vad vi gör, liksom att vi försöker utveckla lokala kretslopp i samarbete med lokala leverantörer. Det är viktigt att vi verkligen minskar påverkan på naturens system. Även miljöutbildningen för personalen är en viktig del här, säger han.

Ica Kvantum Höganäs hamnade i år bland topp-30 av landets alla livsmedelsbutiker, när White Guide Green utsåg vilka butiker som har det bästa hållbarhetsarbetet. Även förra året, när initiativet startades, hamnade de på denna lista.

– Det är förstås väldigt kul att få uppmärksamhet och erkännande på det sättet. Jag tycker också själv att vi har fått till en bra långsiktighet i vårt hållbarhetsarbete. Nu hoppas jag att vi – och de övriga på listan – kan fungera som goda exempel och inspiration för andra handlare.

Erik Ahlskog lyfter fram några viktiga delar som branschen bör jobba med framöver:

– Transporter är en tung del när det gäller klimatpåverkan, men där pågår det mycket utveckling kring framför allt drivmedel. Plastförpackningar är något annat som vi borde försöka undvika eller ersätta i vissa sammanhang. Men annars är svinnet den stora ”klimatboven”, där finns det en hel del att göra i branschen framöver.

Oscar Carmefeldt, företagssäljare på Bixia, var den som introducerade lösningen med el från lokal vindkraftverk för Erik Ahlskog.

– Produkten heter Bixia Nära Exklusiv, och intresset för den har närmast exploderat under senare delen av förra året. Eftersom alla verksamheter jagar lösningar för att kunna bidra till ökad hållbarhet, är det här något som blir väldigt attraktivt. Och precis som i Ica-butiken i Höganäs är det många som är måna om att bidra till det som finns lokalt, säger han.

Han konstaterar att de vindkraftsägare som de erbjuder i denna tjänst själva måste ha ett engagemang för affären.

– Vi vill ha producenter som kan visa upp sina anläggningar och sin verksamhet med stolthet. Och när affären väl går i lås kan det mycket väl medföra en del ökad uppmärksamhet.

Text: Peter Wiklund Foto: Andreas Svensson

Fler nyheter som kanske intresserar dig

Producentträffar tillsammans med Bixia

Producentträffar tillsammans med Bixia

Välkommen på Bixias producentträff! Bixia bjuder in er, vindkraftsproducenter, för att delge de senaste uppdateringarna på energimarknaden. Under höstens träffar läggs särskilt fokus på det aktuella marknadsläget, effektavgifter och negativa priser – vad som sker och...

läs mer